2008. október 2., csütörtök

Máté 4 éves







Máté négy éves lett. Sokat változott tavaly óta. Nyitottabb lett, egyre többet kommunikál beszéddel is, bár néha meglehetősen sajátságosan. Mostanában a gyerekek felé is nyitott, bár nem tudja, hogy pontosan mihez kezdjen velük. Mindenkinek megsimogatja a buksiját és tovább áll gyorsan. A mozgása, egyensúlya is sokat ügyesedett. Szóval hajrá Mici!



Marcika először mondta ki, hogy Máté más mint a többi kisfiú. Persze tudtam, hogy eljön ez a pillanat is, mégis összeszorult a szívem. Ő még nem tudja, hogy más mint a többi, nem is érdekli.



A szülinapot anyuéknál töltöttük Dömsöd-Ráckeve-Szigatbecsén. Apu szerint ez Szigatbecse, de gyerek korunk óta mi Dömsödnek hívjuk. Szóval apu bocs, de nekem ti akkor is Dömsödön laktok, ha Szigetbecse áll a papírokon. Máté nagyon élvezte az egész napot. Nem is nagyon kívánkozott haza, és azóta is emlegeti a nagypapáékat. Mi meg szokásunkhoz híven degeszre ettük magunkat. Kár, hogy csak egy napot tudtunk maradni János sulija miatt. Máté kedvenc ajándékai a csattogós lepke odafenn látható, egy közlekedési táblás kártya, Annától kapott világító közlekedési lámpa és a Marika nagyiék által ajándékozott villogós mentő autó doktor bácsival a fedélzeten.

5 megjegyzés:

Marika nagymama írta...

Csatlakozunk: Gratulálunk! Hajrá, Máté!
Drága Kriszta! Az érzékenységed nagyon sokat segít a gyerekek dolgaiban, de a szívszorongást tartogasd másra: amilyen világban élünk, attól tartok, még sok alkalom lesz rá!
Talán itt nem kellene bánkódni. Ha jól vettem ki, Marcika azok közé a gyerekek közé tartozik, akikkel Máté rendszeresen találkozik, azaz módja van megszokni Máté másságát; biztos lehetsz benne, hogy sokat fognak tanulni egymástól, és nem csak toleranciát! Ráadásul Marcika mamája, mint a többi barátnőd is, tisztában van a helyzettel, és tud segíteni a gyerekeinek feldolgozni azt. Máténak meg játszania, tanulnia és nődögélnie kell, nem tidztában lenni és foglalkozni a problémájával. Valahogy nagyon bízom benne, hogy veletek, veled Máté szépen fejlődik, és megtaláljátok, megtalálja a helyét az életben!

norka írta...

Marcika tudja, hogy Máté más, mert másképp beszél például.
Marcika imádja Mátét.

Ági írta...

Boldog szülinapot kívánunk Máténak!

anyanya írta...

Boldog Szülinapot Máté!!! Hú, már tényleg 4 éves? Hogy öregszenek ezek a gyerekek :)

anyanya írta...

"Marcika először mondta ki, hogy Máté más mint a többi kisfiú. Persze tudtam, hogy eljön ez a pillanat is"

Múltkor Zsombi meglehetősen autin viselkedett és viccesen megjegyeztem, hogy ideje őt is elvinnem egy diagnózisra, mire ő nekiállt nyívákolni, hogy ő nem az... Oli meg értetlenül állt: Miért Zsombi mi bajod az autizmussal?! az autizmus tök jó :)