2008. szeptember 11., csütörtök

Vesék

Ma nagy vidoran haladtunk vissza a Down Ambulanciára a vérvétel eredményéért, gondolván, hogy ugyan mi baja lehet ennek a kis vasgyúrónak. A Kis Vasgyúró veséi rossz értékeket mutattak. Na, nem szörnyen rosszat, de arra elegendően rosszat, hogy hasi ultrahangra rendeljenek be bennünket. A legközelebbi időpontot, november 20.-át kaptuk. Addig teendő nincs, csak újabb pisi gyűjtés. Találkoztunk egy új Dadával is. ( Ők a sorstárs segítők.) Kellemes vitába keveredtünk integrált iskoláztatás vagy szegregáció témakörben. Tudom, hogy most sokan hörögve ragadnak majd billentyűzetet, de én valahogy féltem Bencét a kisegítők tempójától és társaságától. Nálunk sokszor azok kerülnek ide, akik szociális téren óriási hátrányosságot mutatnak. Legalább is ezt mondta nekem egy gyógypedagógus nemrégiben. Szóval, nem is tudom, hogy a várható jó hatások amik esetleg érnék itt, igazán kiegyenlítik-e az esetleges rosszakat. Ugye senkinek sem kell elmagyaráznom, hogy ebben a korosztályban kilógni, másnak lenni nem nagy öröm. Ugyan kaphatna egy másfajta bizit a nyolc osztályról, állítólag még szakmunkás is lehetne ( nem értem, másfajta suliból nem lehet valaki az?), de a rizikó elég nagy számomra, aki végig asszisztáltam Gerda sikertelen gimis beilleszkedési kísérleteit. Szóval, mondjuk meg van és valahogy átverekedtük magunkat mindezen ( szakképzőbe sem az a tipikusan jólelkű, nyitott, tehetséges ifjúság szokott menni...), de mondjuk túléltük, akkor még mindig ott van szívem csücske Magyarország, ahol még a vakokat és epilepsziásokat is visszautasítják a munkáltatók, mondván, hogy... vagy nem mondván semmit.
Ehelyett járhatna kiscsoportba az ő társai közé, netán nem egyszem Downként. Nem hajtanák a tanulásban, hanem szép lassan, de biztosan sajátíthatna el mindent amit csak kell. Ne értsétek félre, én nem leírni akarom Bebét, hogy ő azt úgysem tudja, csak a felesleges stressztől óvni. Hiszen mindenki megnézi, hogy milyen iskolába adja be a szemefényét, és nem biztos, hogy a gyakorlógimnáziumok körül kutakodunk feltétlen mindig. Én is szeretném, hogy Bebének tartása legyen, amit a saját hasznossága, elvégzett munkája adhatna, és persze hogy ő egyedüli és megismételhetelen csoda, mint mindenki ezen a bolygón. Nem akarom őt buborékba se zárni, csak bizonytalan vagyok, tanárként és szülőként túl sokat láttam ahhoz, hogy ne lássam olyan egyértelműen harcos vadvirágo módon a kérdést.
Még jó, hogy ezt nem most kell eldöntenem. Addig is gyüjtögetek infókat, meg gondolatokat.

5 megjegyzés:

Marika nagymama írta...

Úgy látszik, kipótolod a kihagyott napokat (számomra rejtély, hogyan varázsolsz időt hozzá...), nagyon jó!
Köszönjük a híreket, a képeket, meg az aggodalmas elmélkedést. Nagyon örülünk a jó híreknek, a gyerekek fejlődésének, és ermészetesen drukkolunk a továbbiakhoz, Bebe veséjéhez is. A több mint két hónapos várakozási idő azért túlzás! Ha nincs baj, akkor azért, ha van, akkor meg azért!
Az integrált oktatást, attól tartok, sokan félreértik, mint ahogy az is félreértés, hogy a társadalmi hártrányoknak orvossága lenne a kisegítő iskola, márpedig számos kisgyerek kerül oda azért, mert tulajdonképpen nem tud magyarul, nem ismeri a városi élet követelményeit, pedig nem értelmi sérült. Nem tudom, mennyivel lesz jobb/rosszabb a helyzet, mire Bebe iskolába kerülhet -- ha szabad javasolnom, tájékozódjál, amennyire csak lehet, és keveset szomorkodjál előre -- azt hiszem, egyelőre "csak" azt látni, hogy a korai fejlesztés hatékony, azt még nem, később milyen módszerrel lehet a legtöbbet nyújtani neki, hogy a legtöbbet megtanulja ás alkalmazza, amire csak képes lehet. Hat-hét éves korára meglátjátok, meglátjuk(?).
Gratulálunk a fényképésznek is! Ő maga talán nem tette volna ide mindegyiket, de az sem baj. a képek érdekesek, szépek, észreveszi a különös részleteket, árnyékokat, az alvó kisöccséről elkapott kép meg tündéri. Szsbsd kimenteni?

norka írta...

Szerintem ha te vagy az anyja, megkapja az önbecsülés alapjait. :) Aztán az iskolával mi legyen, majd addigra kiderül! :)

Szamóca írta...

Az integrált csoportot támogatom, ha van erőtök/lehetőségetek végig vinni.Egy jó integrált csoport jó tanárnénivel/fejlesztő pedagógussal úgy müködik mint egy család. Többfélék vagyunk benne, és mégis minadnnyian tanulunk egymástól, és érzelmileg is kapacitálunk az együttlétből:)Sok erőt és örömet nektek!

Mama írta...

Norkának: Köszi! Remélem nem is veszik el tőle...
Zsuzsának: Jó gondolat! Az ovinálha találunk megfelelőt elgondolkodom rajta. A sulit (már a típusát)egyébként egy külön bizottság jelöli majd ki.Az integrált ovi nálunk a környékünkön elég faramucin néz ki. Ezer gyerek - két óvónéni heti egy fejlesztés egy utazó gyógypedagógussal. De azért ez is változhat amire Bebe oviba kerül :)

Szamóca írta...

hát változtatniuk is illik, úgy tudom hogy az integrált csoportban korlátolt léstszámú gyerek lehet csak az eu-ban. A beszéddel megkésett is másfél gyereknyi helyet visz el (bocsánat, ezt így mondják), ha ennél több támogatást igányel néhány gyerek, akkor pedig mindenképpen többet.
Szurkolok nektek ehhez (IS)!