2008. december 9., kedd

Ovi és Floortime

Ma kaptam a híreket, hogy az ovi attól még fogadja Mátét, hogy a két önkormányzat nem kötött még megegyezést. Szóval januártól ovisok leszünk. Mindig is mondtam, hogy az embernek lánya az ilyen gyerekeknél minden elért kis eredménytől, jelen esetben attól hogy oviba kerültünk, tiszta eufóriába tud kerülni.
Közben rábukkantam a Floortime módszerre. Ez az a módszer, amivel autista, Down és más gyerekeket fejlesztenek több helyen is. Ezt használja a Cseperedő Alpítvány is. A lényeg, hogy abba kapcsolódunk be amit a gyerek csinál, bármilyen kis dolog is legyen az, és erre építve próbáljuk interakciókba bevonni. Arra alapoz, hogy a gyerekek a kötődés által, ami a játékon keresztül történik, keresni fogják a "megfelelés" élményét. Arról már más helyen is olvastam, hogy a tanulás agyi központja a boldog, spontán játékfolyamat alatt a legaktívabb. Itt is erről az új neurológiai látásmódról van szó alapjában. A gyereke képességeit nem külön külön akarja fejleszteni, hanem mint egy egységként kezeli az egész személyiséget. Kicsit olyan ez mint a holisztikus gyógyítás szemlélete. Persze ez nagyon sok időt és energiát igényel, hiszen mindig készen kell állni arra, hogy bekapcsolódjunk a gyerek aktuális tevékenységébe, és sok spontaneitást is bele kell tudni vinni. Viszont, ellentétben a többi módszerrel, ez hozzáférhető bárki által aki szeretné ezt kitanulni. Web előadások, könyvtár stb formájában lehet ismerkedni tanulgatni. Nagyon sok anyag van fent a neten angol nyelven. Szóval közben tanulok is. Lassan azon gondolkodom, hogy hogyan tudnám ezt a sok infót és tudást később is hasznosítani.

8 megjegyzés:

norka írta...

Egyrészt gratulálok!
Másrészt annyira krisztás volt megint ez a poszt! :)

eszter írta...

Hát, ez nagyon jól hangzik. Remélem, valamit magyarul is lehet találni róla...

anyanya írta...

jól hangzik nagyon ez a módszer, mert végre nem egy erőlkődős, rákényszerítős metódus: Nézz a szemembe kisfiam és kapsz érte csokit fajta...
hogy hol tudnád hasznosítani... Hát ilyen szívet-lelket beleadó emberekre szakemberi szinten óriási igény van :) kérdés: mikor lesz rá időd... habár amilyen Te vagy, még erre is fogsz tudni időt szakítani...

Mama írta...

Norkának:Köszi!
Eszternek:Sajnos nem tudom van-e róla valami magyarul is. De tényleg jól működő módszer.
Anyanyának: Vártunk nagyon benneteket Mikuláskor. Mi van Oli sulijával? Nekem is az tetszik benne, hogy nem olyan direkt módszer.Tiszteli a gyereket annyira, hogy ne felfele akarja tolni , hanem maga után húzni. Ja, és a kiagyalója írt az autista gyerekekről is több cikket. Szerinte is csak egy mítosz, hogy az auti gyerekek nem tudnak szeretni. A gond az, hogy nem tudják a szeretet érzésést összekötni azokkal a kifejezésmódokkal ami számunkra is adekvát lenne. De az, hogy hozzádbújik ha megijed, nevet ha csiklandozod stb.. azt jelenti hogy bízik benned, szeret téged.

anyanya írta...

Sajnálom, hogy nem tudtunk találkozni, de mostanában sok a sok minden és nem fért bele... Sajnálom, hogy nem találkoztunk, de azt viszont nem sajnálom, hogy Oli nem az OSI-ban tett megjegyzést a Mikulás csomagra, amiben csak egy csokimikulás volt (annak is betört a feje juj-juj). Mindenesetre amikor számbavette a csomag tartalmát és észrevételezte, hogy egy csoki kivételével minden gyümölcs, akkor azt találta mondani, hogy: Mi ez, egészségmegörző csomag? :)
Viszont láttam Bebe szerelmemről készült képeket, a recepción a csajok pont akkor nézegették, amikor ott voltam, és, hát, hát gyönyörű. Ott olvadoztam és mindenkinek elmondtam, hogy az a tömör gyönyör az én pasim. :)

Esetleg a két ünnep között összehozhatnánk valamit.

Mama írta...

Anyanyának:
Örülnék, ha találkoznánk végre. A tömör gyönyöröd per pillanat lázas, de kiheverjük. Beszélek Jánossal melyik nap az igazi. Úgy rémlik így elsőre, hogy pl. a 28-án még nincs semmi betervezve.:)

anyanya írta...

Jobbulást az én tömör gyönyörömnek! A Te tömör gyönyörödnek meg boldog szülinapot! :)

anyanya írta...

ja és 28. nekem o.k., de akkor majd egyeztetünk.