2008. február 5., kedd

Új módszer

Torony helyett csoportosítás

A képes napirend



Megérkeztek az OSI által szponzorált könyveink Angliából . Zseniálisak. De van köztük egy leg leg. Játék,nevetés és tanulás autista spektrumzavaros gyerekekkel. Végre egy olyan könyv ami kézzelfoghatóan elmagyarázza a miérteket és hozzá a hogyanokat is. Nem voltam rest, rögtön neki is álltam a megvalósításnak. Hát így elsőre egy napirend (sk. képes), és több játékos doboz sikeredett. Van már egy dobozunk autókkal és úttal, egy színezős, és egy baba házas. Az egyik ötlet az volt, hogy kössük össze azt a tevékenységet amit már szeret azzal amit tanítani akarunk. Így kezdtünk buborékot eregetni míg Duplo tornyot gyártottunk. Máté eddig ha elő mertem venni a Duplot, felháborodva sivított, és azonnal visszarakta mind egy szálig a kockákat. Mostanra már építettünk egy nagy tornyot, le is döntöttük. Ma azonban egy kicsit nyögve nyelősen ment a dolog. Hiába buborék, hiába lelkesítő ének Máté a fent látható csoportosítást hajtotta inkább végre. Végül egy másik készlet kockából volt hajlandó építkezni. A mai projectünk volt még a baba ház is. Anyuka és nagy fiú csak fukorászni akartak, de fogat mosni nem. De leült és hozzányúlt a dologhoz. Nem is rossz ez elsőre.




A lényeg az, hogy ami más gyereknek jórészt ösztönösen is megy, azt Máténak meg kell tanítani. Rá kell vezetni, hogy ez vagy az a tevékenység is tud vicces lenni. Enélkül a tapasztalat nélkül nem lesz képes egy közösségbe bekapcsolódni, mert nem érti miért is lenne jó neki ez a játék vagy most mit csinálnak a többiek, és neki mit kéne ebben a helyzetben tennie. Ez egy kicsit kimozgatja a napi ciklikus tevékenykedéséből. Persze van azért ideje csak úgy is játszani, de most nagyon ráfeküdtünk erre. Holnaptól megpróbálunk alap feladatokat is csinálni.




Felhívtam a nagy Delej utcai központot és ez alkalommal hősiesen kiharcoltam, hogy álljanak szóba velünk. Orsi csütörtökön beszél Katival, aki Oli ottani gyógypedagógusa. Persze így is azt mondták, hogy majd talán egy fél éven belül megnézik a gyereket.

5 megjegyzés:

Marika nagymama írta...

Számomra az is hír, hogy színek szerint csoportosítani tudja a kockákat, meg hogy az utolsó darabig visszarakja a dobozba, még ha tiltakozás kifejezésére is. Lesz itt még nagy építkezés is, meg --idővel -- még szerepjáték-féle is. Nekem nagyon tetszik, hogy a meséket, dalokat időnként hangulatuk alapján társítja a saját érzelmeihez. Azt hiszem, ez nagyon fontos dolgok kezdete!

Mama írta...

Igen. Máté fejlődött eddig is a maga ütemében. Tegnap már perzsa cicát játszott, ami már szerpjáték. Szóval tényleg napról napra nyújt valami újat. Ami még a gyengénk, az a kommunikáció. Sehogy sem sikerül megértetnem vele a köszönés lényegét. Senkinek se köszön ( nekünk se, egyszerűen láthatólag nem is érti mit akarok tőle.

Marika nagymama írta...

A szemével, mosolyával vagy grimasszal sem jelzi, hogy észrevette azt, akinek köszönnie kellene? Úgy emlékszem, tavaly néha már "elárulta magát", legalább is én azt hittem, hogy köszönés helyett mosolyodik el, amikor néha-néha megtette. -- Kitartás!Előbb-utóbb elfogadja, hogy köszönni kell, aztán majd megszokja és meg is érti, mire valók az ilyen fölösleges dolgok. Ne áruld el neki, de a kínaiak maguk között nem köszönnek, hanem csak barátságos hangon nevén és címén szólítják az ismerőst vagy rokont, akivel összetalálkoznak -- idegennek meg minek köszönnének? Ha bemennek egy boltba, a kommunikáció a kérem szépennel kezdődik (ebben biztosan benne van a régi ceremóniák lerázása is, de működik).
Hogy kell perzsa cicát játszani? és mitől perzsa az a cica?

Kriszta írta...

Megírnád a remek könyv pontos címét? Rákerestem az Amazonban a téma szerint és sajna túl sokat dobott ki. Így is legtöbbször zsákbamacska a rendelt szakkönyv, legalább lenne egy bevizsgált használható is:)

Köszi, Kriszta

Papa írta...

Szia Kriszta,

Playing, Laughing and Learning with Children on the Autism Spectrum.
Julia Moor
Jessica Kingsley Publishers
ISBN-13: 978 1 84310 060 7
ISBN-10: 1 84310 060 6

Nekünk a Speedup hozta el (http://www.speedup.hu), ajánlom őket ha nem akarod a postára bízni magad, vagy kifizetni a UPS-t.

Te is szülő vagy? Vagy pedagógus?