2008. május 28., szerda

Az első " bizonyítvány"

Tegnap Zsófinál jártunk. Az óra legelején megcsináltunk egy hivatalos tesztet amit a Bárczi állított össze a gyerekek fejlődésének mérésére. Finommotorikából nagyon jó lett Bebe, kommunikációból még egy kicsit az átlag felett is van, logika és gondolkodásból is jeleskedett, egyedül a nagymozgás olyan nyögve nyelős hármaska. Ilyenkor látni mennyit fejlődött. Az órán nevetve dolgozott végig húsz percet. Nagyon meg is dicsérgettük. Máté pedig szépen engedte, hogy Bebe is játszon azzal amivel ő. Amikor a kis poharakra ( olyan egymásba illeszthető pohárkák) került a sor , kijelentette, hogy azt kéri. Mondtuk neki, hogy Bebe kihúzza és odaadja neki amivel végzett. Szépen letelepedett mellénk és várta, hogy Bebe mikor adja a poharakat.
Kedvet kaptam arra, hogy Máté tavaly szeptemberi szintjét amit gondosan dokumentáltam összevessem a mostanival, és így kaphasson ő is " bizonyítványt".
Játék:
Csak néhány féle játékkal játszik.- Vannak kedvencek, de nagyon sok mindennel játszik már.
Csak egy részlete érdekli a játéknak.- Maga a tárgy érdekli.
Nem utánoz gyerekeket.- Figyeli és ha úgy látja, utánozza őket a későbbiekben.

Rigolyák:
Nem nyúl bele a dolgokba ( étel, tészta, gyurma) .- Kézzel eszik, gyurmázásért nem rajong, de azért kipróbálja. Homokozik.
Nem szereti az ismeretlen helyeket, helyzeteket. Nem ül se bilire se WC-re. - Már nem sír ha idegen helyre megyünk be. Bilizünk, de a WC még túl nagy falat.
Persze ez a témakör azért nincs teljesen letudva:)
Inger feldolgozás
Fél bizonyos hangoktól.- Kevesebb hangtól fél, de azért ez megmaradt nála.
Nem nyúl bele a vízen kívül semmibe.- Babozik, homokozik még csak lapáttal, de nem töri ki a frász ha homokos lesz a keze.

Mozgás
Csak hintázik.- Egyensúlyoz, kis csúszdára felmászik.
Ha mi fogjuk a kezét kisebb emelkedőkre fellép pl: járdára. - Épp ma láttam, hogy az emeletre nem mászva, hanem állva ment fel. Lefele is lemegy egyedül lépcsőn, bár még nem váltott lábbal.
Babásan fut.-Futunk és robogunk.
Nem próbál ki játékszereket a játszótéren. sőt pánikba esik, ha felrakjuk. - Most úgy látom, hogy amire megért az idegrendszere azt vígan kipróbálja. Csak ki kell várni a dolgot.
Nem is próbálja magát lökni kismotoron. - Kismotorozunk.
Nem nyitja ki az ajtókat.- Bárhová bemegy csapot és kilincset is használ.
Ügyes vagy Máté! Ügyes vagy Bebe!

7 megjegyzés:

Marika nagymama írta...

Ügyes vagy, Kriszti!

Mama írta...

Köszi! De igazából a srácok voltak ügyesek, meg a tanáraik. Én meg annyit tettem ami a rohanós napokba belefért.

norka írta...

Akkor nesze neked egy NAUGYE! :)))) Szuper kölykök! :))))

Marika nagymama írta...

Drágám, éppen ezért vagy ügyes! Nem akármi ám, Hogy ennyifelé figyelsz, és ennyi minden fér bele a rohans napokba...
Még visszatérve az előző bejegyzésre: másodjára néztem meg jobban a fotót Mátéval és Nórikával, és azt látom, hogy Máté nagyon komor arcot vág, de a kezét gyöngéd mozdulattal teszi Nórika csuklójára, amint a kislány a kekszes tálba nyúl -- azt nem tudom leolvasni, mit akarhatott Máté, de egy biztos: kortársával KOMMUNIKÁL!

anyanya írta...

Mama drága, azért nemcsak a tanárok meg a gyerekek ügyesek, hanem Te is meg az egész család. Az a bizalom, elfogadás amit otthon kapnak, szerintem igenis nagyon sokat segít nekik! :)

kökény bori írta...

tök jók vagytok!!!!

puszipuszipuszi

Mama írta...

Köszi mindenkinek a srácok nevében is. Anyanya:
Szerintem is az elfogadó légkör elengedhetetlen. Ha mi nem hiszünk bennük, akkor ki fog?